Resum climatològic de l’any 2012

Resum de les dades de l’estació meteorològica d’Ontinyent – La Solana

L’any 2012 acaba amb una temperatura mitjana clàssica de 16,7ºC, uns 0,1ºC inferior a la mitjana de la curta sèrie de temperatures de què disposa l’observatori meteorològic d’Ontinyent – La Solana, què es de quatre anys. Allò més destacable de les temperatures va ser el fred que vam tindre al mes de febrer. Durant aquest mes es va registrar una temperatura mínima de -8,3ºC, temperatura més baixa de la sèrie climatològica, i 19 gelades, 11 de les quals es van registrar consecutivament. El total de gelades de l’any 2012 va ser de 26. En quant a la calor, destaca el mes d’agost, amb una temperatura mitjana clàssica de 27,5ºC, 1,6ºC per damunt de la mitjana de la sèrie climatològica. La temperatura màxima anual es va produir el dia 29 de Juny amb 41,5ºC. 2012 acaba amb un total de 30 nits tropicals (nits en què les temperatures mínimes no baixen per sota dels 20ºC).

Temperatures any 2012

En quant a les pluges, 2012 va ser un any de contrastos, cosa molt habitual al clima mediterrani de la zona on vivim. L’any va començar amb un hivern amb precipitacions dins dels valors habituals, va continuar amb una primavera més seca de l’habitual, seguida d’un estiu molt sec, excepte per una tronada caiguda el dia 28 de juliol, que va deixar 29,8 mm a l’observatori d’Ontinyent – La Solana, però que serà recordada per la pedra que la va acompanyar, i que va causar nombrosos danys a vehicles, mobiliari urbà, bens particulars i cultius. La tardor de 2012 va ser especialment humida, sobretot els mesos de setembre, octubre i novembre, amb crescudes dels barrancs i del riu Clariano els dies 28 de setembre i entre els dies 11 al 14 de novembre. L’episodi de pluges torrencials de setembre va establir el rècord de la sèrie climatològica de l’observatori en quant a precipitació en 1 hora, que va ser de 54 mm. El dia més plujós de l’any va ser precisament el dia 28 de setembre, amb 131,3 mm mesurats, tot i què la màxima quantitat de precipitació en 24 hores es va donar entre la vesprada i nit del dia 11 de novembre i la matinada i matí del 12, amb 147,4 mm. El mes més humit va ser novembre, amb 260,6 mm, mentre que el mes més sec va ser juny, amb 1,3 mm. L’any acaba amb un total acumulat de 741,0 mm, uns 7 mm per damunt de la mitjana pluviomètrica de l’observatori, que es de 5 anys.

Pluges any 2012

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.