Resum meteorològic d’octubre de 2012

Dades de l’estació meteorològica d’Ontinyent – La Solana

El fet més destacable del mes d’octubre de 2012 va ser que va batre, fins al moment, els registres termomètrics màxims i mínims a l’estació meteorològica d’Ontinyent – La Solana per a un mes d’octubre. En general, els primers deu dies del mes va predominar l’oratge tranquil, amb dies asolellats, vents fluixos i variables i temperatures prou càlides, amb 3 dies en els què es van superar els 30ºC. Posteriorment, vam tindre més variabilitat a l’oratge, alguns dies amb ruixats i pluges. Els últims dies es van caracteritzar per una forta baixada de les temperatures, amb mínimes hivernals que van fregar la gelada els dies 28 (1,4ºC) i 29 (1,0ºC).

La temperatura mitjana minutària (17,2ºC) s’ha situat en la tònica dels valors dels últims 4 anys (17,4ºC). La temperatura mitjana de les màximes va ser de 23,2ºC i la mitjana de les mínimes de 11,8ºC. Destaca la temperatura mínima del dia 29 (1,0ºC), així com la temperatura màxima del dia 8 (32,6ºC), que son de moment els registres extrems de temperatura per a un mes d’octubre en quatre anys de dades.

La precipitació mensual va ser de 68,1 mm, inferior a la mitjana dels últims 5 anys de dades, què es de 119,3 mm. Es va registrar al llarg d’onze dies, destacant el registre de 40 mm del dia 20. Amb aquestes dades en mà, es pot pensar que el mes ha sigut prou sec, però en realitat no es així, ja que dins dels registres dels últims 5 anys hi ha un any amb una precipitació de quasi 400 mm en octubre (2008), que desvirtua molt la mitjana per a tants pocs anys. Per a evitar això es recomana tindre una sèrie climàtica de com a mínim 30 anys de dades. Tot i això, es seguirà fent ús d’aquesta curta sèrie climàtica, per no disposar de més anys de dades.

El vent dominant ha sigut el ponent, tot i què hem tingut dies amb vents de gregal i llevant els dies on van predominar les brises i durant un curt episodi de pluges que va deixar uns 44 mm entre els dies 19 i 20, girant ràpidament el vent a components terrals al traslladar-se la borrasca causant de les pluges cap al nord. No hem tingut cap episodi de vents forts, com a molt alguns dies amb vents moderats de component oest, que van deixar una ratxa màxima de 50 km/h el dia 21. La velocitat mitjana mensual es va quedar en un valor de 4,3 km/h.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.